jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Urheilu | 8.1.2019

8 vinkkiä joogan aloittelijalle

Oletko sinäkin viimein innostunut joogasta? Lajin kasvavalle suosiolle ei näy loppua tänäkään vuonna.  Jooga sopii melkeinpä kenelle tahansa, minkä vuoksi siitä onkin tullut niin suosittu. Myös lajin terveysvaikutukset ovat kiistämättömät; joustavuuden, lihaskunnon, ryhdin ja tasapainon lisäksi se parantaa henkistä hyvinvointia sekä yhteyttä mielen ja kehon välillä. Joogan tavoitteena on lisätä tietoista läsnäoloa sekä viihtyvyyttä omassa kehossa.

Joogalla on paljon erilaisia, toisistaan eroavia alalajeja. Hidastempoinen hathajooga on oiva valinta aloittelijalle, liikunnallisen ashtangan soveltuessa fyysistä haastetta kaipaavalle. Rauhallinen yin ja spirituaalista energiaa herättelevä kundalini vahvistavat molemmat mielen ja kehon yhteyttä. Entäpä ketä ei kiinnostaisi yhdistää kaksi intohimoaan samaan harjoitukseen unijoogan muodossa?

Kuvassa joogatunti

Jos uudenvuodenlupauksesi oli aloittaa uusi harrastus, on jooga varteenotettava vaihtoehto. JD kokosi alle kahdeksan vinkkiä aloittelevalle joogaajalle.

1. Ota selvää ennen kuin aloitat  

Tutustu alueesi joogatarjontaan rauhassa ja selvitä, millaisia tunteja mikäkin joogastudio tarjoaa. Näin tiedät, mitä odottaa miltäkin tunnilta. Hyvä vinkki on myös esitellä itsesi joogaohjaajalle, ja kertoa, että jooga on sinulle uusi harrastus, sekä informoida häntä mahdollisista urheiluvammoista. Kun ohjaajasi tietää sinun olevan vasta-alkaja, osaa hänkin jakaa tarpeellisia vinkkejä ja korjata asentojasi sinulle sopiviksi heti alusta alkaen.  

2. Kuuntele kehoasi

Salilta tuttu fraasi “no pain, no gain” ei päde joogaan. Jos jokin harjoituksista tuntuu epämukavalta, muokkaa asentoasi luontevammaksi. Älä puske kehoasi äärirajoille, vaan anna sen asettaa sinulle rajat. Kuuntele intuiitiotasi, ja lepää, jos kehosi niin vaatii.

3. Keskity itseesi

Älä vertaa itseäsi muihin, vaan pidä katse omassa matossasi. Yhdelle tunnille osallistuvien harrastajien taso voi vaihdella vasta-alkajasta edistyneeseen. Muista, että kaikki kehittyvät eri tahtiin – älä siis vertaa itseäsi muihin, vaan keskity omaan kehitykseesi ja oppimiseesi.

4. Saavu tunnille rauhallisin mielin

Joogasali on paikka, jonne tullaan rauhoittumaan, mutta saadaksesi tunnista enemmän irti, on tähän valmistautuminen hyvä aloittaa jo etukäteen. Jos päiväsi on ollut kaoottinen, pyhitä muutama minuutti rauhoittumiselle ennen tunnille lähtöä. Saavu tunnille ajoissa ja varaa matkaan tarpeeksi aikaa, ettei kiirehtiminen pilaa zeniäsi.

Kuvassa nainen jooga-asennossa
Kuvassa joogatunti

5. Käytä apuvälineitä tarvittaessa

On yleinen väärinkäsitys, että apuvälineiden käyttö joogassa kertoisi voiman tai notkeuden puutteesta. Jokaisella on erilainen kehonrakenne, ja sen vuoksi erilaiset apuvälineet ovatkin loistava lisä joogatunnille. Esimerkiksi yinjoogassa, jossa asennoissa pysytään yleensä monta minuuttia, joogatiilen antama tuki voi auttaa sinua löytämään juuri sen oikean, mukavan asennon. Joogatyynyn päällä osittain istuminen taas auttaa pitämään selän suorassa perinteisessä lotus-asennossa.

6. Ole kärsivällinen

Jooga on hidastempoinen laji, jossa tarvitaan ripaus kärsivällisyyttä. Älä yritä ylittää itseäsi, vaan kuuntele kehoasi. Jos et vielä pysy tasapainossa vaativimmissa asennoissa, älä lannistu. Harjoitus tekee mestarin! Muista myös, että jooga on hyvin kumulatiivinen laji. Jos se ei tempaa sinua mukaansa heti, anna sille aikaa. Joogan vaikutukset mieleen ja kehoon eivät saata näkyä massiivisesti heti ensimmäisten kertojen jälkeen, mutta jatkavat kasvamistaan jokaisen osallistumasi tunnin jälkeen.

7. Testaa eri joogamuotoja löytääksesi omasi

Jooga on siitä hyvä laji, että jokainen varmasti löytää eri joogamuotojen joukosta itselleen mieleisen. Lajien välillä voi olla suuriakin eroja. Käy alussa testaamassa erilaisia joogatunteja, jotta löydät itsellesi sopivimman. Jos hidastempoinen yin ei ollut sinun juttusi, kokeile seuraavaksi lennokkaampaa vinyasaa tai energistä kundalinia – saatat yllättyä positiivisesti!

8. Stay positive

Itsetuntemuksen ja zenin lisäksi joogan tavoite on tuoda elämään hyvää oloa ja positiivisuutta. Aloita siis uusi harrastus positiivisin ja uteliain mielin saadaksesi siitä kaiken irti.

Mitä sinä laittaisit päällesi ensimmäiselle joogatunnille? JD tarjoaa inspiraatiota täällä.

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus