Nike Air Max – mikä malleista on suosikkisi?

Rakastettu Nike Air Max -mallisto on näkynyt katukuvassa jo yli 30 vuoden ajan. Ikoniset kenkämallit tunnistaa kaukaa, vaikkei Air Max -kenkiä olisi omiin jalkoihin koskaan laittanutkaan.

Sen jälkeen kun Air Max 1 lanseerattiin vuonna 1987, Nike on julkaissut rakastetusta kengästä useita erilaisia malleja, useilla erilaisilla ominaisuuksilla. Päätimme ottaa katsauksen Air Max -malliston suosituimpiin kenkämalleihin ja niiden ominaisuuksiin. Lue juttu alta, niin tiedät mikä malli sopii sinulle parhaiten!

Nike Air Max

Nike Air Max – kuinka kaikki sai alkunsa

Vuosikymmenet jatkunut Air Max -saaga sai alkunsa jo 80-luvulla, kun suunnittelija Tinker Hatfield oli Pariisissa. Siellä hän lumoutui Centre Pompidou -taidemuseon epätavallisesta arkkitehtuurista. Rakennuksen ulkopuolella on näkyvissä asioita, jotka on yleensä piilotettu rakennuksen sisäpuolelle – esimerkiksi voimalinjoja, ilmastointilaitteita ja erilaisia putkia. Hatfield siirsi saman konseptin Air Max 1 -kenkämalliin, jonka kannassa oli ikoninen läpikuultava “ikkuna”. Tämän ikkunan kautta yleensä kengän sisälle piilotettu iskunvaimennusteknologia tuli näkyviin.

Nike Air Max 90

Air Max 90 – katumuodin legendaarinen ikoni

Kaikkein tunnetuin Air Max -malleista on tietenkin Air Max 90. Kenkämalli suunniteltiin juoksemiseen, mutta ikonisen iskunvaimennuksen ja värikkään muotoilunsa ansiosta mallista tuli 90-luvulla nopeasti katumuodin ikoni. Tinker Hatfield on suunnitellut myös tämän mallin, ja hän poimi siihen vaikutteita italialaisista urheiluautoista. Hän halusi korostaa uutta, isompaa Air-yksikköä, joten hän ympäröi sen voimakkaan värisillä yksityiskohdilla. Lopputuloksena syntyi tekninen kenkä, joka näyttää siltä kuin se olisi liikkeessä, jopa silloin kun se on paikallaan.

 • Päällisen yksityiskohdat parantavat tasapainoa
 • Jalan etuosaa kohti kapeneva nauhoitus
 • Kimmoisa välipohja
 • Kestävä ja pitävä, vohvelikuvioitu ulkopohja
 • Likaa hylkiviä TPU-yksityiskohtia kannassa

Nike Air Max 270

Air Max 270 – jokapäiväiseen käyttöön sopiva kenkämalli

Air Max 270 oli legendaarisen kenkämalliston ensimmäinen malli, joka suunniteltiin päivittäiseen käyttöön. Kenkämallin nimi tulee siitä, että se paljastaa 270 astetta sen pohjassa olevasta Air-yksiköstä. Kengässä on aiempia malleja huolitellumpi muotoilu, ja intohimoisimmat Nike-fanit näkevät, että sen vaikutteet on poimittu Air Max 180- ja Air Max 93 -malleista.

 • Muhkea, 32 milliä paksu Air-yksikkö
 • Pehmustava ja taipuisa Nike React -teknologialla varustettu välipohja
 • Useammasta materiaalista ja monista yksityiskohdista koostuva päällinen
 • Hillitty Swoosh-logo kärjessä

Nike Air Max 2090

Air Max 2090 – taipuisa ja futuristinen kenkämalli

Vuonna 2020 Nike juhli suositun Air Max 90 -mallin 30. juhlavuotta. Sen kunniaksi Nike julkaisi sneakeristä uuden version Air Max 2090 -mallin muodossa. Malli on kapeampi versio aiemmasta, mutta alkuperäisen mallin cropattu Swoosh-logo ja kannan profiili löytyvät myös Air Max 2090 -mallista. Uusien ominaisuuksien joukossa on muun muassa 200 prosenttia aiempaa suuremmalla ikkunalla varustettu entistäkin suurempi Air-yksikkö. Sen lisäksi 2090-mallin kannassa on futuristisia yksityiskohtia, jotka saavat kengät erottumaan massasta. Lyhyesti sanottuna, Air Max 2090 on ajaton malli modernilla otteella!

 • Uudenlainen nauhoitus, jonka ansiosta kenkä istuu paremmin ja muotoutuu paremmin jalkaan
 • Aiempia malleja suurempi Air-yksikkö takaa entistäkin pehmeämmän askeleen
 • Päivitetty ulkopohja, jossa on siksak-mallinen vohvelikuviointi
 • Kengän pukemista helpottava kudottu vetolenkki kannassa

Nike Air Max 2021

Air Max 2021 – loistavalla iskunvaimennuksella varustettu kenkämalli

Yksinkertaisuus ja pelkistetyt mallit ovat in, ja Air Max 2021 -malli sopii juuri tähän trendiin. Kenkämallissa huomio on keskitetty siihen tärkeimpään eli uuteen Air-yksikköön. Paino jakautuu kengissä kahteen kohtaan, taaten tehokkaan iskunvaimennuksen. Air-yksikön keskikohdassa ilmanpaine on pienempi, minkä ansiosta askel tuntuu mukavammalle ja pehmeämmälle. Air-yksikön ulkoreunoilla ilmanpaine on puolestaan suurempi, jolloin myös kengän tasapaino on parempi. Nämä kengät ovat kuin balsamia jaloille!

 • Kengän painon mukaan materiaaleista vähintään 20 prosenttia kierrätettyjä
 • Ontto välipohja, jonka ansiosta kenkä on kevyempi, mutta yhtä tehokkaasti iskuja vaimentava
 • Verkkokankaasta ja kudotusta kankaasta valmistettu saumaton päällinen takaa, että kenkä on sekä kestävä, hengittävä että kevyt
 • Iltin lenkit helpottavat nauhoituksen säätämistä

Haluatko lukea lisää? Tutustu Nike Air -teknologiaan lukemalla tämä juttu. Voit lukea lisää Nike Air Max 90 -mallin historiasta täältä ja Nike Air Max 2090 -mallista täältä.

Share

Mitä lukea seuraavaksi

Sneakerit l Editor

Kesän trendi: valkoiset kengät

Sneakerit l Editor

Uutuus: adidas Originals ZX22

Sneakerit l Editor

NMD_R1 V3: Moderni versio ikonisesta mallista