jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Sneakerit | 8.7.2021

Mikä on Nike Air -teknologia?

Nike Air -teknologian historia

Niken tunnetuin pehmusteteknologia, Air, on ollut tuotemerkin kulmakivi siitä asti, kun Nike Air Tailwind saapui markkinoille vuonna 1978.

 

Nike Air syntyi, kun entinen ilmailuinsinööri M. Frank Rudy kehitti sen hyödyntäen teknologiaa, jota oli aiemmin käytetty avaruuskypärien valmistuksessa. Rudy suunnitteli onton välipohjan, johon hän upotti tiheällä kaasulla täytettyjä polyuretaanipusseja – ja niin alkoi Nike Air -teknologian tarina.

 

Yksinkertaista, eikö? Otetaan hieman tarkempi katsaus siihen, mitä Air-teknologia pitää sisällään.

 

Miten Nike Air -teknologia toimii?

Air-teknologian perusta koostuu joustavan, mutta kovan kapselipussin sisälle ujutetusta paineistetusta ilmasta. Tämä tapahtuu puhalluskumin muovaamiseksi kutsutun ilmailutekniikan avulla. Joustavuus on taattu, eikä hyvin järjestellystä rakenteesta tarvitse tinkiä.

 

Estääkseen kaasun vuotamisen, Nike käyttää ilmatyyny-yksiköissään tiheitä kaasuja, jotka eivät pääse karkaamaan polyuretaanipussista. Ilmatyyny-yksikkö säilyy kuitenkin aina täytenä, sillä se sallii ilman sisään siirtymisen.

Nike Air

Jokainen Air-yksikkö asetetaan välipohjalle niihin kohtiin, joissa pehmustusta halutaan korostaa. Yleensä kyseessä on kantapää, jossa iskunvaimmennusta tarvitaan eniten maksimaalisen mukavuuden takaamiseksi.

 

Air-yksiköihin kohdistuu painetta jokaisella askeleella; ne imevät itseensä energiaa ja vapauttavat sitä. Air-yksikkö palautuu aina alkuperäiseen muotoonsa.

 

Mitä etuja teknologialla on?

Välipohjan tyhjentäminen ja lukuisten ilmatyynyjen asentaminen takaa mukavuuden, joka saavuttaa uuden ulottuvuuden.  Tämä myös parantaa urheilijoiden suorituskykyä tarjoten kevyen urheilukengän, joka kuluttaa vähemmän energiaa – lajista huolimatta. Air-teknologia on monipuolinen ja pehmustusta käytetäänkin eri tavoin eri sneaker-malleissa. Tämän takia Air-teknologiaa voi hyödyntää monissa eri lajeissa.

 

Air Force 1 -sneakereissä on pyöreät ulkopohjat ja kantapäihin asennetut Air-kapselit, jotka takaavat korkeamman hypyn ja pehmeän laskeutumisen koripallokentällä. Juoksukenkämallit, kuten Air Max 95 ja Air VaporMax, hyödyntävät etujalkaan ja kantapäähän sijoitettuja ilmatyynyjä. Tyynyt tuovat iskunvaimennusta kohtiin, joihin kohdistuu eniten painetta juostessa.

Nike Air VaporMax kengät
Nike Air Max 97 kengät

Aina tähän päivään asti, Air-pehmustusteknologia tarjoaa meille seuraavan tason iskunvaimmenusta pitäen huolen siitä, etteivät lihakset, nivelet ja jänteet pääse rasittumaan tai vahingoittumaan. Tällä pehmustuksella ei ole rajoja – se kestää juuri niin kauan kuin sneakerisikin!

 

Erilaisia Air-tyyppejä

Tiesitkö, että Air-teknologioita on olemassa montaa eri tyyppiä? Jokainen versio tuo jotain uutta sille valittuun malliin. Kaikista suosituin Air-malli on – arvasit jo varmaan – Max Air. Kun Nike Air Tailwind lanseerattiin vuonna 1978, Air-teknologia oli piilotettu mallin välipohjaan. Nike ja Air Force 1 nauttivat suosiota jo 80-luvulla, mutta Tinker Hatfield halusi luoda jotain uutta: hän suunnitteli mallin, jossa oli näkyvä Air-ilmatyyny, jotta ihmiset näkisivät minkä päällä kävelevät.  Air Max 1 toi meille maistiaisen Max Air -teknologiasta, joka maksimoi pehmustuksen – myös teknologian nimi juontaa juurensa tästä. Kolme kertaa totuttua suurempi Air-ilmatyyny-yksikkö oli nyt näkyvillä kannassa.

 

Max Air onkin versio, joka yleensä pomppaa mieleen, kun joku mainitsee Air-teknologian – hyvästä syystä, sillä se on ollut vakaa osa Niken designia jo 30 vuoden ajan. Ikonisesta Air-designista tuli niin muistettava, että sitä alettiin kutsua nimellä Air bubble, ilmakupla, eikä nimi ole hävinnyt tähänkään päivään mennessä!

Nike Air Max 270

Toinen Air-tyyppi on Zoom Air. Kun Nike haluaa lisätä vauhtia sneakereihinsä, Zoom Air on oikea valinta. Kuten Max Air, Zoom Air on myös asetettu näkyville. Teknologia keskittyy suorituskyvyn parantamiseen.  Zoom Air nähtiin ensimmäisen kerran mallissa Nike Air Marauder vuonna 1995. Air-malli hyödyntää kestäviä kuituja, jotka ensin tiivistyvät ja ponnahtavat sitten takaisin jokaisella askeleella. Zoom Air on tähän mennessä Niken kaikista kompaktein ilmatyyny.

 

Maailman ikonisimmaksi pehmusteteknologiaksi muodostunut Air on muuttanut sneaker-teknologian kehityksen suunnan. Näkyvä Air-ilmatyyny toi pehmustuksen osaksi katukuvaa, pitäen samalla urheilijoiden taidot huipussaan voittamattoman iskunvaimennuksensa ansiosta. Suosiolle ei näy loppua – miljoonat sneaker-uskovaiset vannovat Nike Air -teknologian nimeen jokaisena päivänä vuodessa.

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus