jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Sneakerit | 8.3.2023

3 merkittävää naista sneakerbisneksessä

Kansainvälinen naistenpäivä on taas täällä.

Jo yli 100 vuoden ajan – vuodesta 1921 lähtien, jos tarkkoja ollaan – naistenpäivää on vietetty maaliskuun 8. päivänä. Naistenpäivän kunniaksi päätimme JD:llä tutustua muutamaan naiseen, jotka ovat jättäneet oman jälkensä muutoin hyvin miesvaltaiseen sneakerbisnekseen.

 

Vaikka parantamisen varaa on vielä runsaasti, sneakerbisneksestä on onneksi tullut lähivuosina inklusiivisempi ja monipuolisempi ala, ja naisten suunnittelemia malleja julkaistaan aina ajoittain. Tiesitkö esimerkiksi, että New Balancen suositun 327-mallin takana on nainen? Jatka lukemista ja tutustu sneakerbisneksen merkittäviin naisiin.

Jordan, Nike, New Balance

Aleali May

Aleali May jäi koukkuun sneakereihin jo varhaisessa vaiheessa, sillä sekä hänen isänsä että setänsä olivat innokkaita sneakereiden keräilijöitä. Aleali onkin koonnut itselleen vaikuttavan kokoelman sneakereitä. Aleali, joka voi tituleerata itseään CV:ssä stailistiksi, muotikirjoittajaksi ja malliksi, tarttuikin heti tilaisuuteen, kun vuonna 2017 hänelle tarjottiin mahdollisuutta Air Jordan 1 -mallin suunnittelemiseen. Siihen aikaan hän oli vasta toinen nainen koskaan, joka oli päässyt suunnittelemaan sneakereitä Jordanille, ja ensimmäinen nainen joka loi unisexin Air Jordan -mallin. Lopputulos, Jordan 1 Retro High Aleali May Shadow, vietiin käsistä ja oli Aleali Mayn läpimurto sneakersuunnittelijana.

 

Tähän mennessä Alealilta ja Jordanilta on tullut viisi suosittua yhteistyösneakeriä, joihin Aleali on saanut inspiraatiota muun muassa lapsuudestaan Los Angelesissa. Esimerkiksi kenkien värit ja materiaalit ovat saaneet vaikutteita lapsuuden muistoista – kuten satiinishortseista, jotka hän yhdisti omiin Air Jordaneihinsa, sekä ensimmäisestä jadekorusta, jonka hän sai isoäideiltään.

Naiset sneakerbisneksessä, New Balance ja Charlotte Lee
Naiset sneakerbisneksessä, New Balance ja Charlotte Lee

Charlotte Lee

Kun New Balancen 327-malli saapui kauppoihin vuonna 2020, ne nousivat välittömästi klassikon asemaan. Retrohenkisten sneakereiden takana on Machesterissa, Englannissa asuva Charlotte Lee. Kuusi vuotta aiemmin, kun hän aloitti työharjoittelunsa New Balancella, Charlotte ei omistanut yhtäkään paria New Balancen legendaarisia sneakereitä. Charlotte uskookin, että hänen rajallinen tietämyksensä tuotemerkistä antoi hänelle mahdollisuuden sukeltaa arkistojen syvyyksiin uusien ideoiden ja tuoreen näkökulman kera.

 

Charlotte toi 327-kenkämallin ja sivulaitojen suurien N-logojen myötä takaisin 70-luvun estetiikan ja loi modernin klassikon, joka on samaan aikaan retro ja futuristinen. Kenkämallista on julkaistu jo nyt valtava valikoima eri värimalleja ja yhteistyöversioita useiden eri muotibrändien kanssa. Charlotten suunnittelemia uudempia kenkämalleja ovat New Balance 237 ja urheiluautoista inspiroitunut New Balance XC-72 – ja uskomme, että näemme vielä monia muita sneakereitä tältä kekseliäältä suunnittelijalta.

 

Yoon Ahn

Yoon Ahn on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä katumuodin isoista nimistä. Hän on suunnitellut muun muassa koruja, miesten vaatteita ja tietenkin sneakereitä. Hänen yhteistyönsä Niken kanssa vuonna 2019 johti Ambush x Nike Air Max 180 Hi -malliin, mutta kenkämalli jolla hän todella jäi sneakerheadien mieleen oli AMBUSH x Nike Dunk High vuonna 2020. Näiden kenkien kohdalla hän pääsi näyttämään taitonsa huippumuodin yhdistämisessä sporttiseen tyyliin.

 

Yoon Ahnin matka sneakersuunnittelijaksi ei ollut perinteinen. Koreassa syntynyt suunnittelija varttui Seattlessa, jossa hän inspiroitui grunge-alakulttuurista. 90-luvun lopulla Yoon muutti Tokioon yhdessä miehensä, räppäri Verbalin kanssa. Pariskunta halusi käyttää muunlaisia koruja, kuin perinteisiä kultaketjuja, joten he alkoivat suunnittelemaan omia korujaan nimellä Ambush – vaikka kummallakaan heistä ei ollut kokemusta alalta. Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun koruista tuli suosittuja, ja niitä on nähty myös julkkisten, kuten Rihannan ja Kanye Westin, päällä. Menestyksen myötä Yoon on työskennellyt korujen pääsuunnittelijana Dior Menillä, ja hän on myös suunnitellut yhteistyömallistoja sekä katumuodin että viimeisimpänä sneakereiden parissa.

Naistenpäivä

Toimiala muutoksessa

Vaikka vielä onkin parantamisen varaa, on sneakerala myös edistynyt valtavasti. Tänä päivänä löytyy paljon naispuolisia sneakerheadejä, minkä johdosta myös valikoima on laajentunut ja markkinoille on tullut erityisesti naisille suunnattuja malleja. Lisäksi monet naiset ovat nyt sneakerbisneksessä johtoasemissa, esimerkiksi omien tuotemerkkien omistajina, suunnittelijoina, seniorirooleissa ja Instagramin suosittuina sneakerheadeinä.

 

Haluatko tietää enemmän sneakerbisneksen inspiroivista naisista? Voit seurata Instagramissa esimerkiksi @sneakersbywomen-tiliä, joka on keskittynyt useisiin lahjakkaisiin naisiin.

 

Toivotamme sinulle ihanaa kansainvälistä naistenpäivää!

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus