Joko sinä olet tutustunut CrossFitiin? 💪
Olet luultavasti joskus kuullut sanan CrossFit ja lajiin perehtyneitä saleja löytyy jo ympäri Suomea. Mutta mitä oikein on CrossFit?
CrossFit on jatkuvasti vaihtelevaa, korkean intensiteetin toiminnallista harjoittelua. Laji yhdistelee kehonpainotreeniä, voimanostoa, painonnostoa sekä aerobista treeniä. CrossFit-treenit ovat yleensä intensiivisiä, mutta jokaiseen tasoon sopivia. Laji sopii etenkin sellaiselle, joka haluaa treenata monipuolisesti muiden mukana. Yhteisöllisyys ja muiden kannustaminen ovat iso osa lajia.
Treenaamisen lisäksi CrossFit on elämäntapa, jonka ohjenuorina ovat terveellinen ja puhdas ruokavalio sekä tarvittava määrä lepoa. Nämä ja monipuolisen treenaamisen yhdistämällä saa aikaan parhaat tulokset.
Mitä CrossFitissä tehdään?
CrossFitin ytimessä ovat päivittäiset, vaihtuvat treenit eli WODit. Treenit ovat siis erilaisia joka päivä. Ohjelmat vaihtelevat niin liikkeiden, keston, toistomäärien kuin painojenkin suhteen. Vaihtelevat treenit kehittävät kroppaa tasaisesti ja tehokkaasti, sekä pitävät treenaamisen mielenkiintoisena.
CrossFitin liikkeet ovat toiminnallisia, eli sellaisia joita tarvitaan päivittäisessä elämässä – huomaat takuulla, että treeneistä on ollut hyötyä, kun kannat esimerkiksi painavia ostoksia kotiisi! Kaikki liikkeet voidaan skaalata omaan tasoon sopiviksi. Siksi onkin tavallista, että samalla CrossFit-tunnilla olevat tekevät hieman erilaisia versioita päivän treenistä.
Tyypillinen CrossFit-tunti koostuu lämmittelystä, tekniikan harjoittelusta, päivän treenistä tai useammasta lyhyestä treenistä sekä venyttelystä. Lämmittelyssä lihakset valmistetaan muuhun päivän treeniin esimerkiksi venyttelemällä, aerobisella liikunnalla tai treenaamalla treenissä olevia liikkeitä kevyillä painoilla. Tekniikan harjoittelu on tärkeä osa tunteja, etenkin jos treeniin kuuluu vaikkapa painonnostoa tai kehonpainolla treenaamista.
Päivittäisten treenien lisäksi CrossFit-saleilta voi löytää muita, esimerkiksi pelkästään voimanostoon, painonnostoon tai aerobiseen kuntoon keskittyviä tunteja. Tasaisin väliajoin tunneilla pidetään myös benchmark-treenejä. Niitä on useita erilaisia, mutta sama benchmark-treeni toistuu aina samanlaisena, joten niiden avulla jokainen voi helposti testata ja seurata oman kunnon kehittymistä.
Kenelle CrossFit sopii?
Siitä huolimatta, että CrossFit-treenit voivat näyttää rankalle, laji sopii jokaiselle kunnosta ja koosta riippumatta. Treenit ovat toki yleensä haastavia, mutta kaikkia liikkeitä voidaan skaalata jokaisen omaan tasoon sopivaksi. Esimerkiksi juoksumatkaa voi aina lyhentää tai juoksemisen vaihtaa pyöräilyyn, tai painavien painojen sijaan voi kyykätä pelkän kepin kanssa.
Miten aloittaa CrossFit?
Haluaisitko aloittaa CrossFitin harrastamisen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Lähde liikkeelle etsimällä itseäsi lähin CrossFit-sali ja suuntaa rohkeasti kokeilemaan lajia – Suomestakin saleja löytyy jo niin isommilta kuin pienemmiltäkin paikkakunnilta.
Lajiin pääsee käsiksi osallistumalla aluksi aloittelijoille tarkoitetulle On Ramp -kurssille. Kurssilla opetetaan treeneissä toistuvat perusliikkeet ja niiden oikea tekniikka, sekä totutetaan keho intensiiviseen treenaamiseen.
CrossFit-sanastoa:
AMRAP: As Many Reps/Rounds As Possible. Treenissä toistetaan tiettyjä liikkeitä niin monta kierrosta kuin mahdollista annetun ajan sisällä.
Benchmark-WOD: Treenejä, joiden avulla voi seurata kunnon kehittymistä. Eri benchmark-treeneillä on omat nimensä, kuten Cindy, Helen tai Fran – useimmat benchmark-treenit on nimetty naisten nimillä, samalla tavoin kuin Yhdysvalloissa myrskyt nimetään naisten nimien mukaan.
Boxi: Boksi eli CrossFit-treenisali.
Couplet: Kahdesta eri liikkeestä koostuva treeni, jossa annettuja liikkeitä tehdään aikaa vastaan.
EMOM: Each Minute On the Minute. Treenissä tehdään tietty määrä tiettyjä liikkeitä joka minuutilla. Ensimmäisellä minuutilla tehdään esimerkiksi 10 vatsalihasliikettä, toisella niin monta punnerrusta kuin minuutissa ehtii ja niin edelleen. Jos liikkeet saa tehtyä loppuun ennen minuutin loppua, lopun ajan voi levätä.
For time: Treeni suoritetaan siinä ajassa, mitä kaikkien liikkeiden tekeminen kestää. Yleensä käytössä on aikaikkuna, jonka sisällä treeni pitäisi saada loppuun tai se jää kesken.
On Ramp: Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla käydään läpi lajin perusliikkeet ja niiden oikea tekniikka, sekä totutetaan keho intensiiviseen treenaamiseen.
Triplet: Kolmesta eri liikkeestä koostuva treeni, jossa annettuja liikkeitä tehdään aikaa vastaan.
WOD: Workout Of the Day eli päivän treeni. Treenit vaihtelevat niin liikkeiden, keston, toistomäärien kuin painojenkin suhteen.
Joko sinäkin innostuit kokeilemaan CrossFitiä? Pakkaa treenikamat kassiin ja ota suunta kohti boksia. Tämä laji vie helposti mukanaan! 🤩🏋
Jos tarvitset uusia treenivaatteita tai -kenkiä, tutustu JD:n treenituotteiden valikoimaan täällä.
Kaipaatko lisää treeni-ideoita? Tutustu esimerkiksi erilaisiin mailapeleihin täällä tai lue täältä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa joogaaminen.