Lämpimän sään ja auringon nostaessa energiatason maksimiin, ei mikään ole parempi vuodenaika aloittaa uusi harrastus kuin kesä. JD esittelee blogissaan viisi trendikästä lajia, joita kokeilla tulevina kuukausina. Jammaile bokwan tahtiin, ylitä itsesi laitepilateksessa tai tuo perinteinen joogatreeni matolta korkeuksiin ilmajoogatunnilla. Jatka siis lukemista ja löydä uusi suosikkilajisi!
Ilmajooga
Alunperin New Yorkista kotoisin oleva ilmajooga on yksi joogan moderneista alalajeista, joka syntyi tanssija Christopher Harrisonin toimesta vuonna 2014. Ilmajoogassa yhdistellään perinteisiä jooga-asentoja sekä pilates- ja tanssiliikkeitä käyttäen apuna katosta riippuvaa liinaa. Liinan avulla tehdään helpoiksi asennot, jotka eivät matolla ilman tukea onnistuisi – se auttaa jakamaan kehonpainoa monipuolisemmin kuin perinteisissä jooga-asennoissa on mahdollista.
Ilmajoogassa harjaantuvat erityisesti keskivartalon lihakset. Kuten perinteinenkin jooga, myös ilmajooga parantaa taipuvuutta ja kehonhallintaa. Laji avaa selän ja hartioiden lihaksia sekä hengitystä. Painetta lievittävien vaikutustensa ansiosta ilmajooga soveltuu erityisesti oppilaille, jotka joutuvat istumaan päivittäin paljon.
Jos ilmassa leijuminen kuulostaa houkuttelevalta, voi ilmajoogaa kokeilla Helsingissä esimerkiksi Ilma Helsinki -joogastudiossa.
Barre
Barre, eikö se ole vain tanssijoiden harrastus? Tanssillinen laji tuo monelle ensimmäisenä mieleen baletin – vaikutteita se baletista joogan ja pilateksen ohella saakin. Klassinen musiikki vaihtuu kuitenkin barre-tunneilla poppiin. Harhaluuloista huolimatta barre on hyvinkin aloittelijaystävällinen laji, sillä sen oppimiseen ei vaadita aiempaa kokemusta. Lajia sovelletaan oman tason mukaan. Jos et vielä pysy mukana ensimmäisellä tunnilla, älä huoli; nopeatempoiseen treeniin pääsee kunnolla kiinni noin kolmen tai neljän tunnin jälkeen.
Laji keskittyy vahvistamaan lihaskuntoa tanssijoille omaisesti. Keskeisessä asemassa tunneilla onkin tanssitanko, barre, josta myös lajin nimi juontaa juurensa. Jokaisen tunnin aikana käydään koko kehon lihakset läpi harjoituksin, keskittymällä kerrallaan yhteen lihasryhmään: käsiin, reisiin, pakaroihin ja keskivartaloon. Barre parantaa myös joustavuutta. Kärsivällisyyttä ei myöskään tarvita liikaa, sillä tuloksia barre-harjoittelusta voi saada jo kymmenen kerran jälkeen.
Barrea pääsee harrastamaan Helsingissä Bay Helsinki -studiossa.
Bokwa
Zumbaan usein rinnastettu Bokwa on rento, mutta mukaansatempaava tanssilaji, joka yhdistelee hip hopille ominaista koreografiaa ja aerobic-askeleita ripauksella etelä-afrikkalaista tanssityyliä. Eksoottisesta nimestään huolimatta Bokwa on suhteellisen uusi laji, joka syntyi Los Angelesissa vuonna 2012, kun personal trainer Paul Mavi alkoi vetää Etelä-Afrikkalaisiin tanssiliikkeisiin perustuvaa ryhmäliikuntatuntia. Nimensä laji saa sanoista “boxing” sekä “kwaito”, joka on etelä-afrikkalainen musiikki- ja tanssityyli.
Mikä tekee lajista suhteellisen helpon oppia, on sen koreografia, joka koostuu monimutkaisten tanssisarjojen sijaan askeleista, jossa mukaillaan kirjainten, kuten J, L ja C, muotoja. Bokwa sopii kaikenlaisille harrastajille, sillä liikkeet voi helposti muokata itselleen sopiviksi – jammaile siis rennosti tai päästä ulos kaikki ylimääräinen energiasi – bokwassa kaikki on sallittua.
Laitepilates
Pilates on vakiinnuttanut paikkansa monen suosikkilajina, mutta oletko kokeillut perinteistä versiota vieläkin tehokkaampaa laitepilatesta? Laitepilatestunneilla treenataan kehoa lajin perustajan, Joseph Pilateksen, kehittämillä harjoituslaitteilla. Tunnetuin näistä on Reformer, joka koostuu kiskoilla liukuvasta matosta ja jousivastuksista. Vastuksen ansiosta liikkeet tehostuvat entisestään. Reformer pilates edistääkin kehonhallintaa ja -tuntemusta – erityisesti jalkojen ja käsien yhteyttä vartaloon. Kuten perinteinen pilateskin, vahvistaa laitepilates syviä lihaksia. Säännöllisen harjoittelun ansiosta voikin huomata, kuinka kehonhallinta parantuu kuin itsestään. Mikä parasta, laitepilates antaa voimaa myös muuhun treeniin.
Laitepilates sopii lajina kenelle tahansa, sillä laitteilla on helppo muokata vaikeusastetta omalle tasolle sopivaksi. Jos laitepilatesta harrastaa säännöllisesti, voi treenin tuloksen huomata lyhyessäkin ajassa. Mikäli haaveilet vielä kesäkunnosta, on laitepilates ehdottomasti valintasi!
Bay Helsinki tarjoaa myös laitepilatunteja.
Twerkkaus
Länsi-Afrikasta peräisin olevasta twerkkauksesta on viime vuosien aikana tullut trendilaji länsimaissa, joissa siihen on tullut vaikutteita muista tanssilajeista. Twerkkaus on saanut suuren suosion myös Suomessa. Tanssilajin olennaisimmat liikkeet ovat lantion liikutus sekä pakaroiden pyöritys, joiden ympärille twerkkauskoreografiat rakentuvat. Twerkkaus on monipuolinen tanssilaji, jossa pääsee käyttämään luovuuttaan, sillä liikkeitä voi toteuttaa monissa tasoissa ja asennoissa.
Vaikka twerkkaus tunnetaankin hauskana ja seksikkäänä tanssina, on se myös erittäin tehokas cardio-treeni, joka vahvistaa alavartalon lihaksia, kuten lantion syviä lihaksia, alaselkää ja vatsalihaksia.
Paras paikka opetella twerkkaamaan on tietenkin twerkkauksen ammattilaisen Tinzen opissa Tinze Twerk Studiolla.
Kiinnostaako sinua trendilajin sijaan tuttu ja turvallinen jooga? Lue JD:n vinkit joogan aloittelijoille.