jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Urheilu | 29.1.2020

JD EXCLUSIVE HAASTATTELU: Jalkapallo vei Eeva Järvisen mukanaan

Vuodenvaihde on hyvä ajankohta uusien harrastuksien aloittamiseen. Kokeilemalla avoimin mielin eri urheilulajeja, löydät oman lajisi, joka saa sinut syttymään. Somevaikuttaja Eeva Järvinen kokeili ja hullaantui jalkapallosta ala-asteella. Haastattelimme Eevaa hänen jalkapalloharrastuksestaan ja treenirutiinistaan. Lue juttu alta ja inspiroidu, ehkä sinutkin löytää pian futiskentältä?

Eeva on harrastanut jalkapalloa noin 12 vuoden ajan. Joukkuelaji sopii Eevalle, sillä hän pitää erityisesti ryhmässä treenaamisesta. 

– Olen ollut aina joukkueurheilija, ja rakastankin jalkapallon yhteishenkeä. Saan paljon positiivista energiaa, kun saa treenata joukkueena ja kannustaa myös muita tekemään parhaansa, Eeva kertoo.

Aikaisemmin jalkapallon pelaaminen oli tavoitteellista, jolloin Eeva pelasi jalkapalloa joka päivä. Nykyään hän pelaa jalkapalloa harrastetasolla ja vapaa-ajalla, jonka myötä myös treenirutiinista on tullut satunnainen. Eeva treenaa jalkapalloa kuitenkin vähintään kaksi kertaa viikossa, ja pelejä on noin 3–4 kuukaudessa. 

Jalkapallon pelaamisen lisäksi Eeva käy salilla 2–3 kertaa viikossa. Hän ei kuitenkaan ole löytänyt samanlaista paloa treenaamiseen salilla kuin jalkapallon kanssa.

 

Rakkaus jalkapalloon kulkee suvussa

Liikunta on ollut urheilulliselle Eevalle aina todella tärkeää – hän on harrastanut eri lajeja jo pienestä pitäen. Ensimmäinen pidempiaikainen harrastus oli taitoluistelu, jota Eeva harrasti noin seitsemän vuoden ajan. Sen lisäksi hän on harrastanut niin balettia, rytmistä voimistelua, tanssimista, uimista kuin jääkiekkoakin. Jalkapallon Eeva löysi viidennellä luokalla, kun hänen asuinalueelle perustettiin seura, jossa myös Eevan pikkuveljet aloittivat jalkapallon pelaamisen. 

– Kokeilin jalkapalloa, ja se vei minut totaalisesti mennessään! Perheessäni kaikki ovat pelanneet jalkapalloa. Isäni on toiminut myös vastuuvalmentajana. 

Eeva on itsekin toiminut jalkapallovalmentajana nuorille tytöille. Hän kuvailee itseään kannustavaksi, kaikkien kanssa toimeen tulevaksi ja ryhmähengen luojaksi. Sen ansiosta hän on saanut toimia myös joukkueen kapteenina.

Jalkapallossa Eevaa motivoi etenkin halu olla parempi, monipuolisempi ja fyysisempi. Myös hyvä olo ja pelaamisen nostattama adrenaliini motivoivat.

– Taidan olla vähän adrenaliinihullu, hän nauraa.

Vaikka Eevalla ei vielä ole yhtä suurta motivaatiota salilla treenaamiseen kuin jalkapalloon, hän tietää että molemmat lajit tukevat hyvin toisiaan. Salitreenaamiseen hän saa eniten lisämotivaatiota puolisoltaan. 

– Hän on todella tunnollinen salillakävijä ja repii minut salille, vaikka motivaatiota ei joinain päivinä olisi ollenkaan.

Hyvät jalkapallokengät minimoivat vammojen syntymistä

Useiden vuosien treenaamisella on ollut myös vaikutuksensa Eevan ruokavalioon. Kun hän pelasi jalkapalloa tavoitteellisesti, etenkin hänen äitinsä piti huolen siitä, että Eeva söi hyvin. Ruokavalioon kuuluivat erilaiset pastaruuat ja ennen pelejä syötiin tarpeeksi ajoissa. Eeva muistaa edelleen, kuinka huonosti peli kulki ja kuinka loukkaantumisen riskit kasvoivat, jos oli syönyt huonosti tai jättänyt syömättä kokonaan. Noiden vuosien opit ovat säilyneet Eevan mielessä hyvin myös tähän päivään asti.

– Kun syö puhtaasti, säännöllisesti ja ihan tavallista kotiruokaa, niin jaksaa.

 

Eeva myöntää, että nuorempana hän oli todella tarkka treenivarusteistaan, ja etenkin siitä miltä ne näyttivät. Nykyään Eevalle on tärkeämpää treenivarusteita valitessa mukavuus, istuvuus sekä lihas- ja nivelsidevammojen ehkäiseminen. Esimerkiksi jalkapallokenkiä valitessa hän kiinnittää huomiota siihen, että ne tukevat ja minimoivat vammojen syntymistä. Nuorempana Eeva ei välittänyt paljoakaan siitä, mitkä jalkapallokengät sopivat millekin alustalle, eikä hän sen vuoksi myöskään säästynyt nivelsidevammoilta. 

Pelaamiseen Eeva on useimmiten valinnut Niken nappulakengät, sillä hänen mukaan merkiltä löytyy hyvä valikoima kenkiä eri alustoille. Myös muussa treenipukeutumisessa Eeva luottaa Nikeen.

– Nike on yksinkertaisen tyylikäs. Tämä asuvalintani kertoo paljon!

Toinen Eevan suosikkimerkeistä on aina ollut adidas. Esimerkiksi TiPSin tyttöjoukkueessa pelatessaan Eeva pukeutui treeneihin usein adidaksen sinivalkoiseen asuun, vaikka joukkueen mustavihreä peliasu oli Niken.

– Sain aina kuulla, kuinka edustan jotain aivan muuta kuin omaa seuraani, Eeva kertoo.

Ole avoin uudelle

Vuonna 2020 Eevan tavoitteena on pelata useammin jalkapalloa ja mahdollisesti palata takaisin tavoitteellisempaan pelaamiseen. Sen lisäksi Eeva haluaisi pelata kesällä rantafutista ja löytää lisää intoa salitreeneihin. Hän toivoo myös säästyvänsä loukkaantumisilta.

Eeva kehottaa aloittelijoita olemaan avoimia uusille harrastuksille ja liikkumismuodoille. 

– Vain siten löydät sen oman jutun. Oli liikkumismuoto tai harrastus mikä tahansa, tee sitä mistä nautit. Muista myös, että vähän liikkuminen on jo parempi kuin ei mitään.

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus