jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Urheilu | 28.3.2023

Erilaiset mailapelit padelista sulkapalloon

Padel, squash, tennis, sulkapallo.. Oletko jo kokeillut jotain mailapeliä? 🏸

Mailapelit ovat suosittuja urheilulajeja, mutta oman lajin valinta voi olla vaikeaa, kun vaihtoehtoja on monia. Kynnys mailapelien kokeilemiseen on kuitenkin matala – kentän voi usein varata kertamaksulla ilman jäsenyyden hankkimista, ja mailoja sekä palloja voi vuokrata kenttien luota, joten omia välineitä ei tarvitse hankkia ensimmäiselle kerralle.

erilaiset mailapelit, tennis
erilaiset mailapelit, padel

Mailapelejä pelatessa kunto kohoaa ja ketteryys paranee, ja samalla pääset viettämään aikaa pelikaverisi (tai useammankin) seurassa. Lajit muuttuvat sitä vauhdikkaammiksi, mitä tutummaksi ne tulevat molemmille pelin osapuolille. Kaikkia mailapelejä voi harrastaa joko rennosti pallottelumielessä tai jos kaipaat peliin lisää jännitystä, niitä voi pelata pisteistä. Pisteytystavat sekä syöttöihin ja pelaamiseen liittyvät säännöt ovat jokaisessa lajissa erilaiset, joten niihin kannattaa tutustua erikseen, jos haluat pelata virallisemmin.

 

Mutta kuinka erilaiset mailapelit eroavat toisistaan ja mitä niiden harrastamiseen vaaditaan? Otimme JD:llä selvää. 😎

Tennis, yksi maailman suosituimmista urheilulajeista

Tennis

Tennis on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Sitä pelataan mailapeleistä suurimmalla kentällä, joten myös askeleita kertyy helposti pallon perässä juostessa. Tenniksessä pallo pyritään lyömään verkon yli vastustajan kenttään niin, ettei hän saa palautettua sitä enää toiselle puolelle. Laji sopii kaikenikäisille ja -tasoisille, ja aloittelijoille on saatavilla myös helpompia palloja, joilla peliin totuttelu onnistuu sujuvammin.

 

Tenniksen voi ottaa haltuun joko yhden tai useamman kaverin kanssa, sillä sitä voi pelata sekä kaksin- että nelipelinä. Lajia voi harrastaa sekä sisällä että ulkona. Joistain kaupungeista löytyy myös ilmaisia ulkotenniskenttiä, jolloin lajia pääsee harrastamaan kesällä edullisemmin.

 

Pelataan kaksin- tai nelinpelinä

Voidaan pelata sekä sisällä että ulkona

Kentän koko: 23.8 x 8.2–11 metriä

Maila: Verkkomaila

Pallo: Kangaspäällysteinen tennispallo

Mailapeli: squash

Squash

Myös kössi-nimellä tunnettua squashia pelataan monista muista pallopeleistä poiketen suljetulla kentällä, eli squash-huoneessa, jossa on katto ja seinät. Pelialueena käytetään koko tilaa – pallo saa siis osua myös rajatuille alueille seiniin, takaseinä mukaan lukien. Muista mailapeleistä poiketen squashissa ei ole käytössä verkkoa, vaan palloa lyödään vastustajalle seinän kautta. Syöttäessä pelaajat ovat omilla puolillaan huonetta, mutta muuten pelaajat voivat liikkua pelin aikana vapaasti koko tilassa.

 

Squash on nopeatempoinen ja sosiaalinen laji, koska siinä liikutaan pienessä tilassa. Siitä huolimatta squash sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Palloja on saatavilla eri tasoisia – pelaamisen voi aloittaa aloittelijalle sopivalla pallolla, joka liikkuu hitaammin ja tekee pelaamisesta helpompaa. Taitojen karttuessa palloa vaihtamalla saa uutta haastetta ja jännitystä peliin.

 

Pelataan kaksinpelinä sisätiloissa

Kentän koko: 10 x 6.5 metriä, suljettu kenttä eli squash-huone

Maila: Tennismailan kaltainen verkkomaila

Pallo: Sileäpintainen kumipallo

Suosittu mailapeli padel

Padel

Et luultavasti ole voinut välttyä kuulemasta sanaa padel. Padel on yksi maailman nopeimmin kasvavista mailapeleistä, ja uusia kenttiä aukeaa vauhdilla Suomeenkin. Laji on sekoitus tennistä ja squashia. Pelaamiseen käytetään paksua, mutta kevyttä mailaa, jossa on reikiä. Eri tasoisille pelaajille on eri muotoisia mailoja. Pallona puolestaan käytetään tennispallon näköistä padelpalloa, joka on vähemmän kimmoisa kuin tennispallo – sen ansiosta sitä on helpompi hallita kuin tennispalloa.

 

Kaikenikäisille ja -tasoisille sopiva padel on matalan kynnyksen laji – se on helppo oppia ja myös aloittelijat saavat kunnon pelin aikaan helposti. Padelia pelatessa ei myöskään ole väliä, vaikka osa pelaajista olisi aloittelijoita ja osa kokeneempia. Koska padelissa peli kulkee helposti, se myös kohottaa kuntoa tehokkaasti. Ehkä padelista tulee sinun ja kavereidesi tämän kesän uusi harrastus?

 

Pelataan nelinpelinä

Voidaan pelata sisällä tai ulkona

Kentän koko: 10 x 20 metriä, ympäröity lasi- ja metalliverkkoseinillä

Maila: Paksu ja kevyt, rei’itetty maila

Pallo: Kangaspäällysteinen padelpallo

Erilaiset mailapelit: sulkapallo

Sulkapallo

Monelle sulkapallo on tullut tutuksi lapsuuden pihaleikeistä. Laji on erityisen suosittu etenkin joissain Aasian maissa. Sulkapallo on yksi nopeimmista pallopeleistä, sillä sulkapallo lentää pelin aikana parhaimmillaan 500 km/h nopeudella. Vauhdikkuudesta huolimatta sulkapallo sopii kaikille. Sulkapalloa voi pelata sekä sisällä että ulkona, mutta ulkona pelatessa lajiin tulee lisähaastetta tuulesta, joka vaikuttaa helposti pallon kulkuun.

 

Sulkapallossa sulkaa lyödään vastustajalle verkon yli. Sulkapallo on myös hauska kesän ulkolaji, sillä palloa voi syötellä kavereiden kesken myös ilman kenttää ja verkkoa vaikka lähipuistossa.

 

Pelataan kaksin- tai nelinpelinä

Voidaan pelata sisällä tai ulkona

Kentän koko: 13.4 x 5.2–6.1 metriä

Maila: Kevyt verkkomaila

Pallo: Sulkapallo – puolikas pallo, jonka toisessa päässä on sulkia

 

Alkoiko sinun jo tehdä mieli pelikentälle? Ota jokin mailapelilaji kokeiluun jo tänä kesänä, ja kuka tietää, ehkä löydät siitä itsellesi uuden harrastuksen. 😏 Ainakin tehokas treeni hyvässä seurassa kaverin kanssa on taattu, lajista riippumatta. 💦

 

Jos kaipaat uusia treenivaatteita ennen pelikentälle suuntaamista, tutustu JD:n treenivaatteiden valikoimaan täältä.

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus