jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Urheilu | 8.3.2020

Tunnetko jo nämä suomalaiset naisurheilijat?

Suomalaiset naisurheilijat menestyvät kisoissa maailmalla, vaikka he jäävät usein mediassa vähälle huomiolle. Myös useat suomalaiset naisjoukkueet ovat päässeet maailman parhaimpien joukkoon. Naistenpäivän kunniaksi haluamme nostaa esiin muutamia tuntemattomampia suomalaisia naisurheilijoita ja maailmalla menestyneitä joukkueita. 💪🏆 Oletko sinä kuullut heistä aikaisemmin?

Lizzie Armanto

Maailman parhaimpiin kuuluva naisskeittaaja Lizzie Armanto, koko nimeltään Elizabeth Marika Armanto, on voittanut yli 30 palkintoa eri skeittikisoista. Hän on voittanut esimerkiksi kultaa ensimmäisessä naisten X-Gamesien Park-kilpailussa vuonna 2013 ja hopeaa vuoden 2019 kilpailussa.

Skeittimerkki Vansin tiimissä kilpaileva 27-vuotias Lizzie on syntynyt ja kasvanut Etelä-Kalifornian Santa Monicassa, mutta hänellä on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus. Lizziestä tullaan kuulemaan vielä, sillä hän edustaa Suomea tulevan kesän Tokion olympialaisissa. Olympialaisjoukkueeseen hän lähti mukaan Suomessa asuvan isänsä ehdotuksesta.

skeittaaja Lizzie ArmantoLizzie Armanto. Kuva Vansin sivuilta.

Yasmin Janatuinen

Tanssija Yasmin Janatuinen on tanssinut jo 2-vuotiaasta lähtien. Nuoresta iästään huolimatta Yasmin on voittanut useita tanssikilpailuja. Viime vuonna Yasmin voitti nykytanssin MM-kisojen duosarjasta kultaa yhdessä Elsa Mäenpään kanssa, sekä soolosarjasta hopeaa.

Myös monet muut Yasminin perheenjäsenet tekevät töitä tanssin parissa.

– Vanhempani ja sisareni, jotka ovat myös tanssijoita, ovat auttaneet ja inspiroineet minua jatkamaan tanssin parissa tähän päivään saakka, Yasmin kertoo.

Hänen äitinsä on DCA-tanssikoulun perustaja Anitra Ahtola, ja veli tunnettu ja kisoissa menestynyt Alex Komulainen. Yasmin opiskelee viimeistä vuotta Sibelius-lukion tanssilinjalla. Ammattiurheilijan urasta haaveilevia nuoria Yasmin neuvoo uskomaan itseensä.

– Tee unelmistasi tavoitteesi! Tavoitteeseen ei välttämättä pääse nopeasti ja helposti, mutta askel kerrallaan pääsee eteenpäin ja jokaisesta askeleesta oppii valtavasti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝚈𝚊𝚜𝚖𝚒𝚗 𝙹𝚊𝚗𝚊𝚝𝚞𝚒𝚗𝚎𝚗 (@yaziyaaz) on

Yasmin Janatuinen (oikealla) ja Elsa Mäenpää. 📷 @yaziyaaz

Aleksandra Blinnikka

Vantaalainen 27-vuotias purjelautailija Aleksandra Blinnikka voitti jo toisen kerran MM-kultaa raceboard-luokan purjelautailussa viime vuonna. Samana vuonna Aleksandra voitti myös EM-hopeaa. Hänen valmentajana toimii hänen oma isänsä Juha Blinnikka, joka on myös kilpaillut purjelautailussa.

Tällä hetkellä Aleksandra tähtää vuoden 2024 olympialaisiin. Hänet valittiin Vantaan vuoden urheilijaksi sekä vuonna 2019 että 2018. Treenaamisen ohella Aleksandra työskentelee lentoemäntänä Finnairilla.

purjelautailija Aleksandra BlinnikkaAleksandra Blinnikka. Kuva Albert Romppanen.

Myös nämä suomalaiset naisjoukkueet ovat kahmineet maailmalla menestystä:

Cheermaajoukkue

Suomen cheermaajoukkue voitti historiallisesti maailmanmestaruuskisat vuonna 2018, sillä sitä ennen mikään muu maa ei ollut voittanut Yhdysvaltoja cheer-sarjassa. Suomen kovatasoinen joukkue voitti MM-kisoista kultaa uudestaan myös viime vuonna, jättäen Yhdysvallat toisen kerran kakkoseksi. Myös aiempina vuosina Suomen joukkue on sijoittunut kisoissa kärkisijoille. Pääasiassa naisista koostuvan joukkueen valmentajana toimii Maria Wahlroos. Ehkäpä Suomi nappaa tänä vuonna kolmannen cheerleadingin kultamitalin putkeen?

Amerikkalainen jalkapallo

Suomen amerikkalaisen jalkapallon naisten maajoukkue on sijoittunut kärkisijoille useissa otteluissa. Lajin naisten EM-kisoja on järjestetty vasta kaksi kertaa vuosina 2015 ja 2019, joista molemmista Suomen joukkue voitti kultaa. Myös MM-kisoissa Suomen joukkue on päässyt pronssisijoille vuosina 2010 ja 2013. Seuraavat naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kilpailut pelataan Suomessa vuonna 2021.

Muodostelmaluistelu

Muodostelmaluistelussa Suomella on kaksikin maailman parhaimmistoon sijoittuvaa joukkuetta, Marigold IceUnity ja Helsinki Rockettes. Viime vuonna joukkueet nappasivat MM-kisoista mitalisijoista kaksi, kun Marigold IceUnity voitti hopeaa ja Helsinki Rockettes pronssia. Myös useina aiempina vuosina joukkueet ovat yltäneet MM-kisoissa mitalisijoille: Marigold IceUnity on kerännyt MM-kisoista vuosien saatossa jo viisi kultamitalia ja Rockettes kolme.

 

Pääkuva: Pexels / Annie Tsung

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus