Rauhoittuminen on nyt in! Joko sinä olet kokeillut mindfulnessia? Mindfulness pitää sisällään rentoutumista, hetkessä olemista ja irti päästämistä. Harjoituksia on monenlaisia aina erilaisista meditaatiomuodoista hengitysharjoituksiin, ääniterapiaan ja luovaan kirjoittamiseen. JD listaa alla viisi mindfulness-harjoitusta, joita kokeilla päästäksesi alkuun.
Jooga nidra
Myös unijoogana tunnetussa jooga nidrassa ei ole suinkaan kyse nukkumisesta, vaan joogamuoto muistuttaa ohjattua meditaatiota. Session aikana maataan hiljaa rentoutuen ja keskitytään ohjaajan ääneen. Erilaiset rentoutumisharjoitukset tuovat mielen rauhalliseen tilaan, jossa vain kuuloaisti pysyy aktiivisena muiden aistien “sammuessa” yksi kerrallaan. Tätä tilaa kutsutaan nidra-tilaksi. Oikein harjoitettuna jooga nidra rentouttaa ja virkeyttää, ja 20-minuuttisen session sanotaan jopa vastaavaan parin tunnin unia. Jos power nap -päiväunet eivät ole juttusi, mutta tarvitset toisinaan lisäenergiaa päivän keskellä, on ehkä aika kokeilla nidraa! Nidraa voi harrastaa joko ryhmässä tai yksityisesti pätevän opettaja kanssa, jolloin opettaja voi luoda juuri sinun tarpeisiisi sopivan harjoituksen.
Aamusivut
Jos haluat vaalia luovuutta tai lisätä aamurutiiniisi ripauksen kiireettömyyttä, kokeile aamusivujen kirjoitusta. Harjoitus on yksinkertainen tarvitset vain vihkon ja kynän sekä hieman kirjoittamiseen. Sana on vapaa – kirjoita ylös kaikki mieleen tulevan kolmen sivun verran. Aamusivujen kirjoittaminen voi auttaa herättämään luovuuden ja ylitsepääsemään kirjoittamisen pelon. Lisäksi se on rentouttavan terapeuttinen tapa aloittaa päivä!
Hengitysharjoitukset
Erilaiset hengitysharjoitukset rentouttavat, tyhjentävät mieltä ja auttavat keskittymään. Syvähengitys auttaa lievittämään stressiä. Hengitysharjoituksia on erilaisiin tarpeisiin, aina monimutkaista hyvin yksinkertaisiin. Säätele esimerkiksi energiatasoasi helposti vaihtelemalla sisään- ja uloshengitysten pituutta; kun sisäänhengitys on pidempi kuin uloshengitys saat energiaa, sisäänhengitystä pidempi uloshengitys taas rentouttaa kehoa. Joogasta tuttu vuorosierainhengitys, jossa toinen sieraimista pidetään suljettuna vuorottelemalla molempia puolia, auttaa tasapainottamaan aivopuoliskoja sekä kehon vasenta ja oikeaa puolta. Circular breathing tai kiertohengitys taas on tekniikka, jossa vatsasta lähtevät syvät sisäänhengitykset pidetään yhtä pitkinä kuin uloshengitykset, eikä välissä pidetä taukoja. Tekniikka puhdistaa ja vapauttaa kehoon varastoitunutta jännitystä.
Maadoittuminen
Maadoittuminen tarkoittaa rauhallista tilaa, jossa ollaan läsnä omassa kehossa ja tunnetaan kehon yhteys maahan. Maadoittuminen voi auttaa rauhoittumaan etenkin kiireen ja stressin keskellä. Maadoittumiseen on monia keinoja. Ajan viettäminen luonnossa on yksi parhaista tavoista maadoittua – kokeile kävely- tai hiihtolenkkiä metsässä talvella tai uimista järvessä kesällä. Myös erilaiset jooga-asennot ja -harjoitukset auttavat maadoittumaan. Kokeile lapsenlepoasentoa, joogakyykkyä eli malasanaa tai eteentaivitusta istuen. Voit myös yhdistää maadoittumisen meditaatiohetkeen ja visualisoida, että jaloistasi kasvaa maahan juuret.
Äänikylpy
Äänikylvyssä maataan lattialla ja kuunnellaan erilaisten soitinten ääniä. Ääni kylpy rentouttaa niin kehoa kuin mieltä, perustuen äänten värähtelyn rauhoittuvaan vaikutukseen fyysisessä kehossa. Soittimia on monenlaisia, joista yksi tunnetuimmista on äänimalja. Äänimaljakyplyjä voi tehdä sellaisenaan tai yhdistää meditaation tai loppurentoutukseen joogatunnin aikana. Parhaillaan äänimaljakylvyt voivat parantaa unenlaatua, syventää hengitystä ja helpottaa lihasjännitystä.
Mindfulness on kaiken kaikkiaan vaivaton tapa pitää yllä mielen sekä kehon hyvinvointia. Pitämällä mielen avoinna ja kokeilemalla erilaisia harjoituksia, voit löytää ne juuri sinulle sopivimmat.
Kiinnostaako sinua myös jooga? Lue täältä seitsemän syytä, miksi aloittaa joogaaminen. Tutustu JD:n joogavaatevalikoimaan täällä.