jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

Lifestyle | 26.3.2020

A look back: Niken kuumimmat Air Max Day -dropit

Nike ei ole hallinnut sneaker-markkinoita jo yli kolmen vuosikymmenen ajan turhaa. Tänään juhlitaan Air Max -malliston syntyä ja kehitystä vuosien varrella. Samana päivänä lanseerataan myös tulevaisuuteen suuntaava Air Max 2090, jonka design on juuri niin futuristinen kuin kengän nimestä voi jo päätellä. 

Historian ensimmäinen Air Max -malli syntyi vuonna 1987 suunnittelija Tinker Harfieldin luomana. Hatfield, joka suunnitteli tuohon aikaan Niken myymälöitä, teki yhteistyötä ilmailuinsinööri Frank Rudyn kanssa luoden tietämättään sneaker-mallin, jonka suosio ei tulisi laantumaan vielä 30 vuotta myöhemminkään.

Kuva: Nike

 

Nyt aiomme fiilistellä menneitä perehtymällä siihen, miten Nike on juhlinut päivää aiempina vuosina ja millaisia Air Max -versioita merkki on julkaissut vuosien varrella. Let’s look back! 

Niken Air Max -päivä

Air Max -päivää, jota juhlitaan joka vuosi maaliskuun 26. päivänä, vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 – 27 vuotta alkuperäisen Air Max:n ilmestymisen jälkeen.

2014

Vuonna 2014 Nike julkaisi jäljitelmän Air Max 1:stä. Versiossa oli kirkkaita sävyjä yhdistelevä pohja, ja sen kantaa koristi juhlapäivää edustava numerosarja 3.26.

Kuva: Nike

 

Tavallisen kenkälaatikon sijaan kenkäpari saapui innovatiivisesti Air Bubble -ilmatyynyn sisällä. 

2016 

Kaksi vuotta myöhemmin Air Max -päivä oli jo kansainvälisesti tunnettu tapahtuma. Tuodakseen sneaker-kansan yhteen juhlimaan kulttuuriaan, Nike järjesti Nike Air Con -tapahtuman New Yorkissa, Tokiossa ja Hong Kongissa vuonna 2016. 

Kuva: Nike

 

Japanilaisen artisti, muusikko ja suunnittelija Hiroshi Fujiwaran, Hatfieldin ja bisnesmies Mark Parkerin yhdessä luomat kolme kenkämallia olivat vuoden must-have-sneakerit.

2017

Aiempina vuosina Air Max -päivän suosio oli kasvussa, mutta vuonna 2017, 30 vuotta ensimmäisen version ilmestymisen jälkeen, suosio oli huippussaan. Peräti seitsemän uutta kenkämallia lanseerattiin kyseisenä vuonna, mukaan lukien ikoninen Air VaporMax, joka oli varustettu koko pohjan peittävällä Air-ilmatyyny-yksiköllä. 

Kuva: Nike

 

Nike juhlisti päivää Los Angelesissa katujuhlilla yhdessä Travis Scottin kanssa. Sittemmin kuuluisaksi tullut suunnittelija Sean Wotherspoon voitti Vote Forward -kilpailun Air Max 97:lle suunnittelemalla kirjavalla designillaan.

Kuva: Nike

 

2019

Viime vuonna Nike kokeili jotain uutta. Sen sijaan, että merkki olisi lanseerannut uuden kengän, se järjesti Give Fresh Air -kampanjan, jonka tarkoituksena oli palvella paremmin yhteisöjä ja niiden kulttuuria. Nike antoi asiasta lausunnon: 

— Tänä Air Max -päivänä avaamme kirjastamme uuden luvun ja keskitymme toimimaan. Tiedämme, että muutos tapahtuu, kun ihmiset pitävät yhtä. Give Fresh Air -kampanjan tarkoituksena on yhdistää sneaker-kulttuurin edustajat yhteisen intohimon voimin muutoksen synnyttämiseksi. 

Kuva: Nike

 

Nike lanseerasi uusia kenkämalleja seuraavina kuukausina, mukaan lukien yhteistyöt Cactus Plant Flea Marketin ja Heron Prestonin kanssa sekä Nike Air Max 180 “BLN” -mallin, joka juhlisti Berliinin kaupungin pitkää historiaa ja ainutlaatuista yökerhokulttuuria.

Ja nyt…

Vuonna 2020 droppaa Air Max 2090. Kenkäpari saa inspiraatiota Air Max 90 -mallilta. Jos tulevaisuus on sitä, mitä Air Max 2090 edustaa, tulevat tiet olemaan vuonna 2090 elektronisten ja aurinkovoimalla kulkevien autojen hallitsemia!

 

Enemmän tämän kaltaisia kirjoituksia

Seuraava kirjoitus